Otkrijte bolesti oka

Očna rozacea

Šta je očna rozacea kod dece?

Upala kapaka (blefaritis) je uobičajena bolest koja se javlja u svakom uzrastu. Pogađa uglavnom rub kapka, kod korena trepavica ili na zadnjoj strani kapka, kod Meibomovih žlezda (to su žlezde koje proizvode uljastu materiju koja sprečava suze da prebrzo ispare iz oka). Oba oblika, kad postanu hronični, mogu da se prošire direktnim kontaktom na rožnjaču i na vežnjaču (tada govorimo o blefarokeratokonjunktivitisu), kao i na kožu lica (rozacea, akne, itd…).

Koji su znaci?

Klasični simptomi su znatna zaslepljenost, žuljanje ili bol u oku, crvenilo, svrab, suzenje i zamućeni vid. Klinički znaci koje treba istražiti su sledeći: upala i crvenilo ruba kapaka, iscedak ili ciste na kapcima, crvenilo i nepravilnosti vežnjače, suvoća i gubitak prozračnosti rožnjače.

Koji su faktori rizika i povezani uslovi?

Hronično upalno stanje kapaka, kao i uporni halacioni mogu pogodovati razvoju blefarokeratokonjunktivitisa. Treba ozbiljno shvatiti pogođenost rožnjače i savesno je lečiti, kako bi se izbegle dugoročne posledice, kao što su razvoj ambliopije (lenjog oka) gubitkom prozirnosti rožnjače ili nepravilnog astigmatizma. Određena dermatološka oboljenja mogu pogodovati blefaritisu i treba ih sistematski istražiti u hroničnim oblicima upale kapaka.

Kako se leči očna rozacea kod dece?

Da bi se sprečio razvoj upale oka, neophodna je dugoročna svakodnevna i redovna nega kapaka. Nega se sastoji u stavljanju toplih obloga na rub kapaka, masirajući upaljene žlezde kapaka ili ciste i cedeći sekret iz njih. U slučaju upale oka, može se naznačiti lečenje lokalnim antibiotikom (kapi ili mast) ili sistemsko lečenje. U slučaju blage pogođenosti rožnjače, preporučuju se podmazivajuće kapi. Ako je rožnjača ozbiljno pogođena, prepisaće se antiupalne kapi na bazi kortizona ili imunomodulatora. Dijagnostikovanjem ove bolesti i blagovremenim lečenjem sprečava se razvoj oštećenja rožnjače uz potencijalno nepovratan gubitak prozirnosti. Zbog toga je od presudnog značaja redovno praćenje kliničkog napretka, dok se istovremeno obezbeđuje odgovarajući razvoj vida deteta pogođenog očnom rozacejom. Praćenje bi takođe trebalo da omogući, ukoliko se ukaže potreba, prilagođenu optičku korekciju (naočare) i ispravljanje moguće ambliopije (lenje oko).