Otkrijte bolesti oka

Astigmatizam

Šta je astigmatizam?

Astigmatizam je refraktivni vizuelni defekt koji se karakteriše nepravilnošću u rožnjači (prozirna struktura u prednjem delu oka, „staklo“ oka). Rožnjača nije pravilna poput fudbalske lopte, već deformisana, a zakrivljenost zavisi od fokusa, pa oko izgleda pomalo kao lopta za ragbi. Astigmatizam je često povezan sa kratkovidošću ili sa dalekovidošću.

Koji su znaci?

Astigmatizam izaziva zamagljen i iskrivljen vid na svakoj udaljenosti, često izraženiji u određenom pravcu. Zamagljivanje vida takođe može dovesti do zabune u čitanju slova ili brojeva. Zamagljivanje vida može prouzrokovati ili pogoršati zamor očiju, naročito tokom čitanja, i dovesti do glavobolje (kefaleje).

Koji su načini otkrivanja?

Astigmatizam se otkriva pregledom oštrine vida, a zatim refrakcije. Kod dece i mladih odraslih, za postizanje pouzdanog merenja dalekovidosti najčešće je neophodna upotreba cikloplegičnih kapi, koje privremeno parališu fokusirajuću snagu oka (akomodacija). Rano otkrivanje i lečenje poremećaja refrakcije kod deteta je neophodno, kako bi se izbegla ambliopija.

Koji su faktori rizika?

Nepravilnost rožnjače se može povećati usled čestog trljanja očiju. Infekcija ili povreda oko takođe mogu da prouzrokuju ili pogoršaju astigmatizam.

Kako se leči astigmatizam?

Astigmatizam se može ispraviti naočarima sa toričnim (cilindričnim) sočivima, toričnim kontaktnim sočivima ili, kod odraslih, a u nekim slučajevima i refraktivnom laserskom hirurgijom.