Otkrijte bolesti oka

Dalekovidost

Šta je dalekovidost?

Dalekovidost je poremećaj refrakcije koji nastaje kada je oko previše kratko. Slika je mutna na mrežnjači, jer se formira dalje pozadi. Dalekovidost je posebno česta kod dece.

Koji su znaci?

Ako je ozbiljna, dalekovidost uzrokuje zamućenost vida na blizinu. Ako je umerena, dalekovidost se može kompenzovati naporom fokusiranja oka, nazvanim akomodacija. Mogućnost kompenzovanja dalekovidosti akomodacijom zavisi od uzrasta i vremenom se umanjuje. Napor akomodacije može izazvati zamor oka, glavobolje, (kefaleje), ili čak uzrokovati strabizam, ako je dalekovidost značajna.
Kod deteta, asimetrična dalekovidost može izazvati ambliopiju, to znači razvoj vida u kome mozak bira da uči da vidi koristeći slike koje mu daje jače oko, a zanemaruje one koje daje slabije oko, u ovom slučaju dalekovidnije.

Koji su načini otkrivanja?

Dalekovidost se otkriva pregledom oštrine vida, a zatim refrakcije. Kod dece i mladih odraslih, za postizanje pouzdanog merenja dalekovidosti najčešće je neophodna upotreba cikloplegičnih kapi, koje privremeno parališu fokusirajuću snagu oka (akomodacija). Rano otkrivanje i lečenje poremećaja refrakcije kod deteta je neophodno, kako bi se izbegla ambliopija.

Kako se leči?

Hipermetropija se može ispraviti naočarima sa konveksnim (pozitivnim) staklima, kontaktnim sočivima ili, kod odraslih, a u nekim slučajevima i refraktivnom laserskom hirurgijom.