Kakve su oči vašeg deteta?

Oči su suzne ili crvene (iritirane)

Dessin illustrant des yeux rouges et larmoyants

Oči su suzne ili crvene (iritirane)

Suzne oči kod dece se javljaju iz dva razloga: uzrok prvom je reakcija na upalu oka dok je drugi razlog  više mehaničke prirode kada se suze ne izlučuju pravilno iz oka.

Glavni uzrok suzenja kod novorođenčadi su začepljeni suzni kanali. Suze se stvaraju u spoljnom uglu oka, vlaže oko, otiču u unutrašnji ugao oka i dalje u nos. Ponekad je nakon rođenja kanal kojim suze otiču začepljen što može biti uzrok suzenju. To je benigna patologija koja se u 95% slučajeva povoljno razvija između prve i druge godine života i može se pratiti. Kod sasvim malih beba treba obratiti pažnju da li su jako osetljive na svetlost, da li je suzenje obilno i da li su oči velike, poput lutkinih, jer to može ukazati na kongenitalni glaukom. Ovde je reč izuzetno visokom očnom pritisku i bebu treba hitno odvesti oftalmologu.

Drugi uzrok je povezan sa upalama. Suzenje najčešće nastaje kao sekundarna reakcija na dečji konjunktivitis svojstven u slučajevima gripa. Osim toga, uzrok mogu biti i sitnije povrede kojima su deca sklona: mogu staviti prst u oko ili ga slučajno ogrebati za šta je neophodan mikroskopski pregled kako bi se ti problemi isključili i lečili.

Povezane bolesti