Otkrijte bolesti oka

Sindrom suvog oka

Šta je sindrom suvog oka?

Oko je trajno zaštićeno od spoljnih faktora suznim filmom koji se sastoji od tri sloja: sluzokože, vodenog i lipidnog sloja. Oštećenje jednog od ta tri sloja može dovesti do suvoće oka, uglavnom dvostrane, izazvane nedovoljnim vlaženjem prednjih struktura oka. Dečje suvo oko je često nedovoljno dijagnostikovano i može biti povezano sa lokalnim oštećenjem oka (alergija je najčešći uzrok suvog oka kod dece), faktorima okoline, neželjenim efektima određenih lekova ili, ređe, sa opštijim bolestima..

Koji su znaci?

Dete će se retko žaliti na suvo oko, ali će roditeljima skrenuti pažnju na svrab, na osećaj prisustva peska ili stranog tela, na peckanje ili na manje ili više oštar bol, zamagljen vid ili povećanu osetljivost na svetlost. Pojačano treptanje i crvenilo oka takođe mogu biti znaci suvog oka. Ponekad, paradoksalno, iz očiju previše curi, kao reakcija na ovu nadraženost.

Koji su načini otkrivanja?

Pažljiv pregled očiju sa ispitivanjem oštrine vida, istraživanje znakova nadraženosti kapaka i prednjih struktura oka, procena pravilnog zatvaranja kapaka tokom spavanja, bojenje suza fluorescentnim kapima i određeni testovi za procenu količine i kvaliteta suza mogu se izvesti kako bi se ukazalo na sindrom suvog oka.

Kako se sprečava pojava sindroma suvog oka kod dece?

Jednostavne radnje mogu smanjiti simptome suvoće očiju, poput vlaženja vazduha kod kuće, posebno zimi, zaštite očiju tokom izlaganja suncu, izbegavanje lekova koji pogoduju suvoći očiju, uravnotežena ishrana bogata omega 3 masnim kiselinama, kao i dovoljna hidratacija. Kada se koristi ekran za koji je poznato da pogoduje suvoći očiju smanjenjem refleksnog treptanja, dete se mora naučiti, s jedne strane da ga ne upotrebljava prekomerno, a s druge strane da pravi česte pauze kako bi odmorilo oči i iskoristilo pauzu da trepće i da tako podstakne regeneraciju suznog filma.

Kako se leči sindrom suvog oka

Može se prepisati lečenje kapima za podmazivanje oka ili mašću, kako bi se uticalo na smanjenje simptoma. U slučaju upale površine oka ili kapaka, mogu se prepisati posebna sredstva nege kapaka i protivupalne kapi. U težim slučajevima mogu se preporučiti posebna kontaktna sočiva ili čak postavljanje čepova na tačkama suzenja, kao i određene specifične operacije na prednjoj površini oka.