Otkrijte bolesti oka

Nistagmus

Šta je nistagmus ?

Nistagmus je nehotični, spontani trzajni pokret očiju, vrsta ritmičke, brze oscilacije.

Nistagmus može biti normalan u određenim situacijama, kao, na primer, kada se gleda pejzaž kroz prozor voza u pokretu. Pogled se upire u jednu tačku pejzaža, prati je na trenutak, dok se tačka ne udalji do maksimuma u stranu, a zatim pogled prelazi u drugu tačku pejzaža i prati je. Još jedna situacija u kojoj se javlja normalni nistagmus je kada neko sedne na stolicu koju zatim zavrtimo. Nistagmus tada nastaje podsticajem unutrašnjeg uha.

Nistagmus je patološki kada je trajno prisutan.

  • Kod deteta,nistagmus se najčešće javlja već u drugom ili trećem mesecu života. Taj rani nistagmus može biti nezavisan, ili povezan sa nekim problemom vida. Izuzetno, nistagmus može biti povezan sa neurološkim problemom, na koji se sumnja ako se nistagmus pojavi nakon prvih 4 do 6 meseci života.
  • Kod odrasle osobestečeni nistagmus, odnosno novi, je često povezan sa nekim neurološkim problemom.

Koji su znaci?

Oči mogu vršiti konstantne brze horizontalne ili vertikalne pokrete trzanja, koji mogu podsećati na konstantno „drhtanje“ pogleda. Ovi pokreti mogu biti pravilni ili nepravilni, identični i simultani za oba oka ili ne. Nistagmus se ponekad može smiriti u jednom pravcu pogleda. U tom slučaju, pacijent drži glavu neprestano okrenutu da bi koristio najmirniji pravac pogleda, koji omogućava najbolji vid. Ako je nistagmus stečen, pacijent može osećati da se njegovo okruženje neprestano kreće. To najčešće nije slučaj kod dece.

Koji su načini otkrivanja?

Pojava spontanih nehotičnih pokreta zahteva oftalmološki pregled, najčešće kombinovan sa ortoptičkim pregledom, da bi se utvrdio tip nistagmusa i odlučilo da li su neophodni dalji pregledi. Stečeni nistagmus iziskuje neodložno lečenje.

Koji su faktori rizika?

Prisustvo nistagmusa u porodici predstavlja faktor rizika, s obzirom da su neki slučajevi genetskog porekla.

Kako se leči nistagmus?

Može se ukazati potreba za nošenjem naočara ili kontaktnih sočiva radi poboljšanja vida.
U slučaju tortikolisa (krivog vrata), može se naznačiti operacija ekstraokularnih mišića (koji omogućavaju kretanje oka) da bi se zona mirnog pogleda pomerila iz bočnog položaja u pogled pravo napred. Cilj je da se pacijentu omogući da vidi što bolje gledajući napred.

Ako je vid znatno bolji izbliza, može se predložiti operacija ekstraokularnih mišića da bi se poboljšao vid na daljinu.

Neki lekovi (Baklofen, na primer) mogu biti korisni kod nekih tipova nistagmusa.