Otkrijte bolesti oka

Kratkovidost

Šta je kratkovidost?

Kratkovidost je poremećaj refrakcije koji nastaje kada je oko previše dugačko. Slika se stvara ispred mrežnjače, a kratkovida osoba vidi zamućenu sliku u daljini.

Koji su znaci?

Kratkovidost uzrokuje zamućeno gledanje na daljinu, koje je nemoguće kompenzovati naprezanjem oka. Nasuprot tome, vid je jasan izbliza: što je kratkovidost veća, to je potrebnije približiti predmete da bi se jasno videli.

Koji su načini otkrivanja kratkovidosti?

Kratkovidost se otkriva pregledom oštrine vida, a zatim refrakcije. Kod dece i mladih odraslih, za postizanje pouzdanog merenja kratkovidosti najčešće je neophodna upotreba cikloplegičnih kapi, koje privremeno parališu fokusirajuću snagu oka (akomodacija). Rano otkrivanje i ispitivanje poremećaja refrakcije kod deteta je neophodno, kako bi se izbegla ambliopija.

Kako se leči kratkovidost?

Kratkovidost se može ispraviti naočarima sa konkavnim (negativnim) staklima, kontaktnim sočivima ili, kod odraslih,  refraktivnom laserskom hirurgijom. Kod dece, napredovanje kratkovidosti može se u nekim slučajevima usporiti ukapavanjem vrlo razblaženih Atropin kapi za oči ili korišćenjem određenih vrsta kontaktnih sočiva.

Koji su faktori rizika?

Kratkovidost u porodici je faktor rizika. Ako su oba roditelja kratkovida, rizik da se kod njihovog deteta razvije kratkovidost je osam puta veći.

Od pre nekoliko godina, zapažamo značajan porast kratkovidosti kod mladih. Ovo je verovatno uzrokovano dugotrajnim boravkom u zatvorenom prostoru pod veštačkim svetlom, kao i prekomernim radom kada se gleda iz blizine, na primer u ekran pametnog telefona. Najjednostavnije preporuke za umanjenje rizika pojave ili pogoršanja kratkovidosti su da se svakog dana provede najmanje sat vremena napolju pod prirodnim svetlom i da se izbegava gledanje iz velike blizine ekrana pametnog telefona. Preporučuje se razdaljina za čitanje veća od 30 cm.

Koje su komplikacije povezane sa kratkovidošću?

Komplikacije koje mogu nastati usled jake kratkovidosti su odlepljivanje mrežnjače, glaukom, problem sa makulom, ili prevremena katarakta. Stoga su neophodni redovni pregledi kod oftalmologa.