Otkrijte bolesti oka

Alergija oka

Šta je alergija oka?

Oko je posebno podložno alergijama, s obzirom da je stalno u kontaktu sa spoljnom sredinom. Oko 20% ljudi pati od alergije oka koje se ispoljava kroz alergijski konjunktivitis.

Kod 50% osoba pogođenih alergijom oka pronađena je porodična anamneza. Četo je prisutna i alergijska podloga (atopijski dermatitis, astma, alergija na namirnice itd…) Male količine alergena u vazduhu neprekidno se talože na sluznici unutrašnjosti kapaka (vežnjači). Najčešći oblik alergije oka povezan je sa polenskom kijavicom. Pogođenost oka je tada povezana sa curenjem iz nosa ili zapušenim nosem.

Koji su znaci?

Scenario alergije je uvek isti: nakon epizode senzibilizacije koja odgovara prvom kontaktu sa alergenom, svako novo izlaganje izaziva snažnu upalu. Manifestacije očne alergije su sledeće: oko svrbi, crveno je, nadraženo i suzi. Kod izraženih oblika, pečenje oka i svetlost izazivaju bol (fotofobija).

U slučaju dece, postoji teži i ređi oblik alergijskog konjunktivitisa: prolećni konjunktivitis, nazvan gigantopapilarni. Kod ovakvog oblika, oko je jako crveno i obilno suzi. Ovakvo stanje iziskuje neizostavan pregled kod oftalmologa. Dijagnoza očne alergije može se postaviti nakon isključivanja glavnih infektivnih uzroka koji mogu pogoditi oko.

Koji su simptomi?

 • Suzenje
 • Crvenilo oka
 • Otečenost kapaka
 • Svrab

Koje druge bolesti mogu da liče na alergiju oka?

Virusni konjunktivitis

Virusni konjunktivitis je čest u proleće i leto, a uzrokuje ga veoma zarazni adenovirus. Naime, zaraza dospeva u oči kada ih trljamo prstima na kojima se zadržao virus. Nakon perioda inkubacije od 2 do 7 dana, pojavljuje se izraženo crvenilo oka, uz obilno suzenje i ponekad osetljivost na svetlo.
Pored toga, prisustvo ovog virusa zahteva striktno sprovođenje higijenskih mera. Posle svakog dodirivanja očiju, treba dezinfikovati ruke antiseptičnim antivirusnim rastvorom i svaki član porodice treba da koristi samo svoj lični peškir, kako bi se izbeglo širenje zaraze. Ovo stanje nestaje nakon perioda od jedne do dve nedelje. Ponekad je, međutim, potrebno koristiti očne lubrifikante (veštačke suze) ili lokalne antibiotike u vidu kapi za oči.

Herpetički konjunktivitis

Infekcija virusom herpesa najčešće se manifestuje osipom plikova groznice. Može se preneti na oko i izazvati očnu infekciju. Stoga je potrebno lečenje antivirusnom mašću.

Hlamidijalni konjunktivitis

Hlamidijalni konjunktivitis može izazvati crvenilo oka. Ovakvo stanje je, srećom, retko. Hlamidija uglavnom pogađa genitalni trakt, ali loša higijena, konkretno ako neko koristi zaraženi peškir, može izazvati zarazu očiju. Potrebno je lečenje antibiotskom mašću.

Bakterijski konjunktivitis

U slučaju bakterijskog konjunktivitisa, kapci su slepljeni gnojnim iscedkom žućkaste boje. Oftalmolog treba da prepiše lokalnu antibiotsku terapiju kako bi se uništila bakterija o kojoj je reč. Kod dece se uglavnom radi o klicama gornjih disajnih puteva.

Izlaganje toksičnoj materiji

Opasnost za oko je izuzetna prilikom izlaganja nekoj toksičnoj materiji. Javlja se intenzivno crvenilo očiju, udruženo sa obilnim suzenjem i sa jačim ili slabijim bolom očiju. Ne radi se o alergijskoj, već o toksičnoj reakciji. Prilikom izlaganja toksičnoj materiji, treba preduzeti hitne mere : bez odlaganja obilno ispirati oči tokom 5 minuta tekućom vodom, tako da se u najvećoj mogućoj meri eliminiše toksična materija, a zatim što je brže moguće otići u neki urgentni centar, navodeći prirodu toksičnog proizvoda o kome se radi.

Pažnja! Treba razlikovati alergijsku reakciju koja pogađa oči sa drugim očnim stanjima koja mogu izazvati crvenilo. Neophodan je pregled oftalmologa da bi se utvrdila ispravna dijagnoza

Kako se leči alergija oka?

Prevencija je od izuzetnog značaja za lečenje alergije oka. Stoga, ako je moguće, tokom perioda visokog oprašivanja treba izbegavati kontakt sa polenom ili polenima na koje smo osetljivi.

Evo nekoliko preporučenih saveta:

 • zatvarajte prozore,
 • izbegavajte provetravanje u vreme oprašivanja,
 • redovno perite kosu,
 • često se presvlačite,
 • nosite sunčane naočare,

Alergija oka se leči kapima za oči i antihistaminicima. Dostupno je nekoliko klasa lekova. Cilj je da se smanji proizvodnja posrednika upale, kao što je histamin, uz pomoć antihistaminika ili kromoglikata.

Kortizon je jedan od najefikasnijih lekova kod težeg oblika alergije oka, ali uzimanje ovog leka je moguće samo uz  redovne kontrole kod oftalmologa.

Lečenje alergije oka:

 • Prevencija. Izbegavajte alergene na koje ste osetljivi. Izbegavajte da trljate oči. Razblaživanje antigena kapima za lubrifikaciju očiju. Nošenje kontaktnih sočiva je kontraindikovano kod alergičnog pacijenta.
 • Lekovi. Kapi za oči, antihistaminici, stabilizatori mastocita, topikalni kortikoidi (različita jačina zavisno od preparata), topikalni imunosupresori (ciklosporin A). Sistemski: koje je propisao alergolog.
 • Desenzibilizacija koju predlaže alergolog.

Šta da radim ako mi dete ima alergiju oka?

Alergološki test često omogućava da se otkrije uzročnik alergije i, ponekad, da se izvrši desenzibilizacija. Kada je rezultat testa negativan, to ne znači da se ne radi o alergiji. Pored toga, neki oblici alergije su lokalizovani jedino na oku i ne postoje druge manifestacije.

U slučaju alergije koja ima veze sa polenskom kijavicom, da bi se utvrdilo koji polen uzrokuje alergiju, treba pogledati u polenski kalendar. Moguće su varijacije u zavisnosti od vremenskih prilika i kasnijeg ili ranijeg razvoja vegetacije određene godine. Očni problem koji se manifestuje svake godine u isto doba godine svrabom, ponekad pečenjem oka je gotovo izvesno pokazatelj sekundarne alergije na polen.

Source :« Allergies et Intolérances 2018 », Editions Mancassola par Prof. Yan Guex-Crosier