Povratak na pitanja

Zašto moje dete vidi mutno?

Pre svega, deca se retko žale da vide mutno. Dete će se prilagoditi svakoj promeni vida tako da zapravo ni ne shvata da mu je vid zamućen. Ono ne raspoznaje šta je normalno stanje, samim tim ne zna da vidi mutno. U većini slučajeva dete može da shvati da mu je vid zamućen jednostavno samo zato što vidi drugačije od svojih drugova. To se može dogoditi u školi, kad najednom shvati da  njegovi drugovi veoma dobro čitaju sa table dok njemu to malo teže ide. To se dešava kad oba oka ne vide dobro. Ali ako je jedno oko slabije, taj problem sa vidom može proći potpuno neopaženo sve dok, na primer, u toku igre dete ne stavi piratsku masku koja prekriva jedno oko i shvati da ne vidi isto kao kad gleda sa oba oka.

Upravo velika sposobnost prilagođavanja deteta objašnjava zašto su sistematski pregledi vida kod dece, koje obično izuzetno dobro sprovode pedijatri, ključni za otkrivanje problema sa vidom. U suštini, ukoliko se dete žali na zamućen vid, verovatno je da vidi mutno na daljinu što bi mogla biti  posledica kratkovidosti. Očna jabučica je tad malo izdužena pa se slika ne obrazuje na nivou mrežnjače, koja je zapravo film što oblaže očno dno gde se prikupljaju slike koje se šalju u mozak.  Dakle, umesto da se formira na pravom mestu, slika se može obrazovati ispred, što objašnjava da dete vidi mutno na daljinu, ali jasno na blizinu. To je kratkovidost.

Suprotno od kratkovidosti, kad oko nije predugo, već kratko, je dalekovidost. U tom slučaju se dete može žaliti da vidi zamućeno na blizinu, dok na daljinu vidi dobro. Na to se deca veoma retko žale jer su izuzetno sposobna da izoštre sliku i kompenzuju dalekovidost. Dalekovido dete će se više žaliti na glavobolje nakon nekog intenzivnog rada, u školi na primer, na zamor očiju, ili na oči koje „zatežu”.  Te žalbe su tipične za dalekovidost.

Najzad, postoji i treći poremećaj refrakcije koji se naziva astigmatizam i koji je povezan sa činjenicom da staklasto telo, rožnjača, nije savršeno okrugla poput fudbalske lopte, nego više podseća na loptu za ragbi sa zakrivljenom osi koja se razlikuje od druge osi. Ovaj poremećaj stvara mutnije i iskrivljenije slike kako na daljinu, tako i na blizinu. Dakle, glavni urzrok mutnog vida je poremećaj refrakcije: ili su u pitanju kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam ili kombinacija astigmatizma sa kratkovidošću i dalekovidošću.