Povratak na pitanja

U mojoj porodici su svi kratkovidi. Da li treba dete da odvedem na kontrolu?

Da, činjenica da je čitava porodica kratkovida predstavlja faktor rizika da će se kratkovidost razviti i kod deteta. Kada su oba roditelja kratkovida, dete ima osam puta veću verovatnoću da i samo postane kratkovido u poređenju sa detetom čiji roditelji nisu kratkovidi. Stoga preporučujemo da se kod dece sa rizikom kontrola obavi ranije nego kod ostale dece.

Naravno, pedijatar može obaviti prve pretrage. Uostalom, oni to čine izuzetno dobro. Ali ako postoji i najmanja sumnja, predlaže se pregled kod oftalmologa. Uprkos svemu, faktor rizika da se kod deteta javi kratkovidost je više u vezi sa okruženjem nego za genetikom. Dva bitna elementa su nedostatak izloženosti prirodnom svetlu i suviše rada na blizinu. Zato bi svaki roditelj trebalo da preporuči svom detetu da na prirodnom svetlu provede minimum jedan sat dnevno kao i da izbegava da čita ili gleda u ekran iz velike blizine.

Često vidimo decu nagnutu nad ekranom na manje od deset santimetara. To nije dobro. Za čitanje ili gledanje u ekrane treba se držati na razdaljini od 30 do 40 santimetara da se ne bi suviše stimulisao vid iz blizine što bi moglo da poveća rizik za razvoj kratkovidosti.