Povratak na pitanja

Moje dete neće da nosi flaster. Da li imate li neki savet?

Ne postoji neko čudesno rešenje kojim bismo motivisali dete da nosi flaster. Možete mu dati primer tako što ćete ga sami nositi, nosićemo ga i mi na pregledu ili ga možemo staviti na detetovu omiljenu plišanu igračku. Važno je to učiniti u trenutku kada je dete vizuelno stimulisano odnosno kad gleda televiziju, kad čita knjigu ili se igra.

Takođe je važno i trajanje lečenja. Na primer, detetu ćemo flaster staviti dok jede, jer je ono tad zaokupljeno drugim stvarima, možemo prošetati sa detetom i pokazati mu različite stvari da bi malo zaboravilo da nosi flaster.

Uloga roditelja je, dakle, veoma bitna. Moraju istrajati i pomoći detetu da nosi flaster. Istina je da u početku sve to može izgledati malo komplikovano jer dete ne vidi dobro na oko koje pokušavamo da stimulišemo. Ono to ne razume i neće mu se dopasti ali će se vremenom, kako bude nosilo flaster, njegov vid poboljšavati, te će biti motivisanije i bolje će prihvatiti flaster.

Ne treba da čekamo trenutak da dete shvatiti zašto je sve ovo važno jer će tada biti suviše kasno. Stoga roditelji zaista treba da istraju u početku, kako bi kasnije ovaj postupak urodio plodom.