Povratak na pitanja

Dete mi kaže da vidi duplo, šta to znači

Ako se neko žali da vidi duplo, to može značiti dve stvari: ili osi oba oka više nisu postavljene paralelno i ne gledaju više u istu stvar, ili da eventualno postoji problem u prozirnoj sredini oka koji utiče na pomeranje svetla i uzrokuje udvojeni vid.

Prilično je lako napraviti razliku između ove dve pojave: dovoljno je prekriti jedno oko. Ukoliko se dvostruki vid izgubi kad je jedno ili drugo oko prekriveno, to znači da oči više nisu paralelne. Ukoliko je dvostruki vid i dalje prisutan kad se prekrije jedno ili drugo oko, problem ima veze s refrakcijom oka. Važno je znati da kad se neko, a naročito dete, požali da vidi duplo, to znači da je ta pojava nova i ona se ne sme zanemariti. Naime, ako kod deteta vidne osi nisu paralelne veoma rano u životu, od rođenja, na primer, mozak, koji ne voli dupli vid, će obrisati iskrivljenu sliku i dete neće patiti od diplopije.

Dakle, ako neko dete ili odrasla osoba vidi duplo, to znači da se nešto promenilo (verovatno u položaju očiju) i da se bez odlaganja treba obratiti oftalmologu kako bi ispitao uzrok te promene.