Povratak na pitanja

Hoće li moje dete nositi naočare celog života?

Ovo je teško pitanje i u većini slučajeva na njega nije moguće lako odgovoriti. Po rođenju, oči nisu zrele, očne jabučice će rasti tokom prvih godina života. To znači da će se eventualna jačina dioptrije sa eventualnom korekcijom vida menjati tokom rasta deteta.

Pojednostavljeno, možemo reći da se kratkovidost vremenom povećava. Malo je verovatno da kratkovido dete neće kasnije nositi naočare. Za razliku od kratkovidosti, za koju kažemo da je oko veće dužine, dalekovidost ima manje oko i tendenciju smanjenja kako dete raste.

Međutim, ako je detetova potreba za naočarima velika, verovatnoća da će ta potreba vremenom potpuno nestati je relativno mala. Što se tiče naočara, kod odraslih osoba i veće dece one mogu biti zamenjene kontaktnim sočivima. Odrasla osoba se takođe može podvrći refraktivnoj hirurgiji da bi zamenila naočari.

Ukratko, ne postoji način na koji možemo utvrditi da li će naočare biti potrebne čitavog života i upravo ta nepoznanica opravdava nužnost redovnih pregleda kako bi se naočare prilagodile razvoju oka deteta i kako bismo osigurali da u svakom trenutku ima naočare ili neko drugo sredstvo ispravljanja refrakcije koji mu omogućavaju što je moguće bolji vid.